My protection!

Happy birthday to You!!


Bulan 10…Hm,,Bagi aku bulan nie selalu buat aku jadi muda kepada tua..Sebab apa..Sebab aku akan masuk usia yang baru..!!Tak kisah la tu..Ada apa aje dengan umur kan??Tapi..Itu bukan benda yang harus di kisahkan..Aku tak nak cerita pun yang aku nie bakal menjadi tua..Tetapi?? Entry kali nie..Ha,,Muk chik nie nak habak sikit..Betapa sepeselnya bulan 10 pada tahun ini..Yakni,,Bulan 10/2011..!!

Dear Dairy,
Bersiap sedialah kamu..Banyak tulisan yang akan tercatat disini nanti…!!
Ekhem,,,Pembiakan manusia pada bulan 10..
--->Berkaitan Hari jadi la nie..Bak kata omputeh Happy Bahday!!

Starting with:
01.10..Yakni,,(satu hari bulan sepuluh)
---)93-10-01..Fatihah Syazwani Binti Che Mohd Nazri..A.K.A orang kaya..
Seorang yang pendiam,,Tak suka membantah dan suka tersenyum..konklusinya..manis je!!

Seterusnya,
---)93-10-04..Noor Farhana Akrisha Binti Ishak.. “My BFF”..
Seorang yang pandai..pemalu..dan pandai jaga batas batas pergaulan..!!Suka berkawan dengan dia sebab dia selalu tegur aku dengan menggunakan surat…Nampak sangat dia suka ambil berat dan pandai jaga hati dan perasaan aku..Thankz kawan..Miss u damn so much!!Belajar elok elok kat UITM tuh!!Ada masa kita hang out sesame ok!!

---)93-10-09..Siapa punya Bahday nie??Tak lain tak bukan…Muhammad Shakirin Bin Khamis..Oh!!Dear..Saia sudah ingat Hari Jadi Awak ok…Jangan mengamuk lagi macam tahun lepas..Boleh pulak den terlupa Hari lahir kau kan..Macam nie ke BFF kan??ahaha..Maafkan aku ye,Handsome..!!Tahun lepas saje je buat buat lupa..nak jugak tunggu maxis bagi kau Free call dan call aku nie kan!!Tahun nie Call aku lelama sikit eh..hahaha
Dia nie..Bakal menjadi seorang cikgu Sejarah..Purr..Hebat kau Jang..Kau belajar elok elok kat maktab perguruan kat Terengganu tu..Tapi bila kau dah berjaya nanti kau jangan nak kerek dengan aku..Aku dah nampak dah kau kerek dengan aku masa kau dapat 7A Masa SPM dulu..Baik kau minta maaf balik..hahahaha
jgn jeles..saya ad BFF paling handsome..haha

motor mainan ke tu...Nak pinjam boleh??
Kau kerek la..Aku bakar motor kau karang!!Dan ingat aku selalu…Miss u damn so much!!(amyrah jangan jeles..Saya tak nak pun dengan ustaz awak nie)

---)93-10-10..Vincent A/L ____________..
Dia nie Class Mate aku..!!Untung la jadi kau.. Sebab kau blur..Dan tak kisah pasal orang lain..Kan seronok jadi macam kau!!

---)93-10-12..Hazirah Binti Mohamad A.K.A Kecik..
Dia niekan..Kalau diikutkan umur nak masuk 18 tahun..Tapi aku tengok macam budak 13 tahun je..eh!!Jeles lettu..Kau comel sangat la, kecik..!!

---)93-10-14..Muhammad Asyraff Zakry Bin Zainuddin..Wow!!Anak Pak chik Zainuddin rupanya..Patut la macam tu..Salah satu HATER dalaman aku..haha(malas nak cer panjang panjang pasal dia..hanya untuk mengingati Bahday dia..That’s show my respect to u..!!

---)93-10-18..Amin Nasrullah bin Zulkefli A.K.A Beruang..
Aku suka kawan dengan dia..Sebab apa..dia nie senyum je walaupun orang panggil dia beruang..seriusly dia comel!!Lembut je perwatakan dia..Dalam diam diam..Dia nie pandai Muet..So,,Aku rasa aku akan attack dia untuk jadi guru muda pilihan utama aku..hahaha

---)93-10-20..Siti Nur Atiqah Binti Mohamad Kherruldin..
Dia nie bagi aku nice la..Ha,,Yang pasti..Dia nie sedang searching for BF!!
Dia ingat ada BF nie seronok agaknya??Kalau nak berkenalan dengan dia..
Add FB dia:Atiqah Kherruldin

---)93-10-21..Siti Nor Aliaa Binti Mohd Mokthar A.K.A Donuld Duck..
gambar nie tercun la bagi aku..
Dia nie..Kalau bab bab Cintan cintun..Dia la pakar segala galanya..Bagi aku..Dia nie..Dah macam doktor cinta..hahaha~Aku baru je berkenalan dengan dia..Tapi..Bagi aku..dia nie nice la..Jangan sesekali Bagi dia berbunyi..Nanti menanah telinga kau ok!!Suka membuta..Tetapi..Dalam dia buat taik mata..Dia masih dapat apa yang cikgu ajar dekat depan..Nampak sangat dia tidur tidur Ayam..

---)93-10-23..Krithiga A/P Soundrajan..Tak silap aku…Dia nie Timbalan MPPU..
Dia nie lagi sweet..Dia nie Aku tak rapat sangat la..Sebab kitaorang sama batch tapi tak satu kelas..Aku budak Sejarah dan dia budak Ekonomi..Math terel la kata kan..Aku??Apa ada..

---)93-10-25..Siapa punya birthday la nie kan??Ekhem,,,Dear Dairy…This date is my birthday..So,,Tarikh tu nanti Aku akan wish Happy birthday untuk diri sendiri..Sebab aku tahu..Tak ada orang ingat birthday aku..Kesian betul..(senyum je walaupun pedih..)tapi aku dah imaging $___$..haha

Lastly:
---)93-10-27..Siti Nurhidayu Binti Abdul Alim..
Dia nie Becok..Dan suka berlawan kata dengan aku..Tapi aku still cool..Aku tahu kalau aku lawan..Aku akan kalah dan Aku Nampak tak matang!!Walaupun dia macam tu..Dia tetap Best..haha

Done..Done..done..Itu je..Yang ingat di ingatan..

“Happy birthday to oll..Semoga kita panjang umur..Di murahkan rezeki..Success selalu..Happy happy selalu..dan tak lupa jugak..Semoga kita di rahmati oleh Allah s.w.t..Maafkan Aku kalau dekat atas tu bahasa kasar terkeluar..Entry kali nie bosan kan??Tak apa..Tak kisah pun!!

Sekian~

Sincere By:
Leyla~
|
|
|
V

Luahan Rasa.

hmmm,nak cakap apa nie?baiklah,terus terang jelah ehk...I LOVE U..HEHE..kalau boleh jerit nak jerit..(melampaulah tue,suara tak cdap)awak,saya rasa beruntung sangat dapat awak..saya sayang awak...saya harap awak sayang saya...saya tahu,saya bukanlah pilihan awak yg pertama..saya...entahlah,rasa sayang saya kat awak tak boleh diungkap dgn kata kata..(alamak,meluat org baca ye tak)betul,jadi saya harap lepas nie awk jgn kata saya tak sayang awak dan jgn kaitkan saya dgn FN...dia boleh dapat yg lagi baik dari saya...saya cuma ada awak je dalam hati saya...sejak bila saya suka awak?sejak awak mula rapat dgn saya...SAYA SUKA AWAK.SAYANG AWAK....harap kita akan jadi apa yg awak nakkan..saya akan jadi bestfren awak,saya akan jadi tempat untuk awak bermanja.bergurau senda,saya akn jadi teman awak..kita akan sama sama menjejakkan kaki ke menara gading,sama sama memegang segulung ijazah dan sama sama berjaya....saya taknak kehilangan awak Lailatul Badriah.. =)


honestly
by=Rahman Siregar(Laila_Rahman)

my new status!!


Dia..Dia buat hati aku tidak menentu seperti selalu..Perasaan ini terbit sejak hari pertama Orentasi Tingkatan 6 lagi..Ya,,Aku mengaku!!Aku suka dia..Walaupun Aku sedaya upaya berkata TIDAK apabila orang tanya..Lagi lagi apabila Ervieena Shamilla dan Alea tanya..!!Sejujurnya,,Aku  sudah lama admire padanya..Tetapi..Banyak faktor untuk aku melupakanya dari ingatan dan mematikan niat aku untuk meluahkan perasaan aku padanya..

Antara sebabnya ialah:
Dia sudah berpunya..
Fatin Najwa sudah memiliki hatinya..Aku tak akan rampas hak milik orang..Aku sebagai perempuan tahu,,bagaimana sakitnya apabila orang lain merampas hak milik kita..!
Ke-2,,Masa ini..Aku sudah mempunyai Shamsul Syamil..Masakan,,Aku hendak menduakan orang yang aku sayang..??Lagipun Aku bahagia masa nie..Sekarang,,SS sudah pergi dari hidup aku..Mungkin untuk selama lamanya..!
Ke-3,,Aku tahu,,Dia sukakan Ervieena..Aku tak akan halang rasa itu..Siapa aku untuk menghalangnya..??!!

Sebab sebab itu membuatkan aku terus melupakan hasrat hati..Tetapi..Akukan cerdik(hehe)..Aku mengatur strategi..Aku nak jadi kawan dia..Walaupun hanya sekadar kawan biasa..Masa mengaturkan segala galanya..Aku semakin rapat dengannya..Tak sangka..Dia pun berikan respons yang positive..Dan terima Aku sebagai kawannya..Aku Add Facebook dia..Dia approve..kami Main dodgeball sama sama..Lepak sama sama..bergurau sama sama..berkongsi masalah sama sama..semua sama sama..haha(dah dah!!jangan nak fikir bukan bukan..)

Puasa tahun nie yakni,,2011..Munculnya seorang jejaka..Yang bernama Wan Muhd Musyrif Bin Wan Khalid..perasaan suka telah beralih arah kepada jejaka ini..Lagipun Aku baru sahaja putus dengan SS..dan Setahu aku..jejaka ini masih berstatus single..Aku tanpa rasa segan silu meluahkan apa yang tersirat didalam hati..(Aku ada taip pasal dia nie dalam blog aku..Rahsia sulit kerajaan itu adalah dia..) Klik Disini dan Klik Disini..Aku sudah tahu jawapan lelaki ini..Rupa rupanya dia couple dengan Ervieena Sharmilla..Perasaan geram,,Marah membara,,rasa terbakar hati aku dan sedih melanda diri aku..Seriusly,,Aku tak marah langsung dengan Ervieena Sharmilla..Tetapi aku marah sungguh dengan Lelaki ini..Mungkin ibu bapa Aku ajar untuk memaafkan orang dan jangan berdendam dengan orang..Maka itu,,Aku tanpa rasa dendam memaafkan lelaki ini..Apa yang aku rasa??Aku sungguh tenang!!Kalau boleh Aku nak dia jadi Best friend forever aku..Aku tak kisah kalau dia nak couple dengan Ervieena Sharmilla..Apa yang aku harapkan..Mus,,Jaga Ervieena..Ervieena jaga Mus..!!Masa aku tahu diaowg nie couple perasaan suka terus hilang..Thankz mus sebab sudi bagi peluang untuk aku luahkan perasaan dekat kau!!Sudah sudah..Ini bukan entry untuk Wan Muhd Musyrif Bin Wan Khalid..Tetapi untuk si Dia..!!

Kerana Wan Muhd Musyrif Bin Wan Khalid jugak la..Aku dapat merasakan sesuatu..
“…Ko nak tahu,kalau Aku single,dah lama aku penuhkan ruang hati ko,tp aku tahu aku sapa..dan lagi pun aku dah berpunyer…”Siapa bagi komen dekat blog aku macam nie agaknya??Aku tanya dekat umpunya diri..dan dia ngaku!!Yes!!Dia sukakan aku…!!Aku ingat Aku hanya bertepuk sebelah tangan..!!Baru aku perasan..Kenapa dia jeles sangat sampai nak jauhkan diri dia daripada aku apabila aku rapat dengan Wan Muhd Musyrif Bin Wan Khalid..(Penat la taip macam nie..Musyrif je dah la eh!!)
Suka kan seseorang, lepas tu tengok dia mesra dengan orang lain..Mana tak paneh hati kan??!!Pergi Perkhemahan Pengakap Kelana..Kami rapat..Ramai yang usik..Kata kami couple..Hm,, “Ye kan aje!!”..Balik dari Perkhemahan tu..Aku saiko dia..Dan dia setuju nak couple dengan aku..Masa nie la…Indahnya dunia..Apabila apa yang di harapkan menjadi kenyataan!!25 september 2011..Kami berstatus in relationship!!

Aku??Aku happy dapat berpasangan dengan dia..setakat kenalan kami,,Dia seorang yang caring,,ambil berat,,Penyayang,,cool je..Bentuk fizikal,,aku tak pandang sangat..Well!!Dia bukan couple dengan Puteri Gunung Ledang pun..Tapi ha yang nie wa pandang sikit..Wa nak dia gemuk sikit..Mana aci,,Wa gemuk dia kurus..!!Ini tidak Adil!!haha~

Apa yang aku rasa..Aku tahu aku masih belum memiliki hati dia sepenuhnya..Aku tahu FN masih bertakhta di hatinya..Dan Aku tak kisah kalau FN datang kembali padanya dan minta untuk berpasangan semula..Mungkin itu buat dia lebih bahagia!!Persoalan yang berada di minda..Adakah aku perampas????Dari cara rakan rakan sekeliling..Kami di restui..Cehh!!hatttuii!!(jangan muntah hijau disini!!)Mungkin benda nie baru dalam hidup aku..So,,rasa malu menguasai diri..Tetapi jangan salah sangka..Aku langsung tak rimas ok!!

Apa yang aku harapkan..??Aku dapat jaga hubungan nie sebaik yang mungkin..Aku tahu,,Aku over..Sampai sampai Musyrif tegur aku..control sikit nak puji lelaki lain..haha~Wa puji..Wa main main..Tetapi wa tahu lelaki puji perempuan lain..Lelaki tu gatal..Lu langsi Lu mati eh!!haha
Selain itu,,Aku nak dia jadi Best Buddy + Special Boy Friend + tempat utk aku bermanja dan bergurau..Aku nak kitaorang dua dua berjaya sampai ke menara gading..!!

Cukup sampai di sini sahaja entry kali ini..Orang yang di maksudkan ialah Rahman Siregar Bin Johary..Unic name,right!!

Itu je kot…Cukup cukup la tu buat slient reader dan blogger lain muntah hijau!!Well,,Lama dah tak keluar ayat skema dan bersastera nie..hehe
Ok la..Wa rasa wa nak demam niyh!!Makan ubat..cau cin dulu..

“Kekadang kita minta pada Allah setangkai bunga segar,DIA beri kaktus berduri.Kita minta kupu kupu,diberi ulat berbulu.Kita sedih & kecewa.Namun Kemudian,Kaktus itu berbunga,indah sekali.Dan ulat itupun menjadi kupu kupu yang cantik.Itulah jalan Allah,indah pada masanya!Allah tak memberi apa yang kita harapkan,tetapi Dia memberi apa yang kita perlukan.keKadang kita sedih,kecewa,terluka,tetapi jauh di atas segalanya Dia telah mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita”
Sekian~
Honestly:
Leyla~

|
|
|
V
Lagu nie untuk dia!!

Perkhemahan pengakap Kelana

Biarkan Anasir luar menganggu fikiran aku…Ye,,aku sudah tahu kebenarannya..Aku sudah tahu jawapannya…Tetapi..Aku perlukan masa untuk tenangkan diri aku..Aku tak perlu keluarkan Air mata..sebab ramai yang lebih layak untuk aku keluarkan air mata aku untuknya.. “Ayah,,Kenapa semua benda nak sabotaj diri ini??I need a doctor..Ayah…u’re my best doctor..please come to me for bring me back to life!!”

Ah!!Abaikan ayat diatas..Bukan itu cerita yang harus di kisahkan..Tetapi..Aku ingin cerita mengenai Perkhemahan pengakap Kelana peringkat Daerah/Negeri di Kem Pengakap Bukit Putus..W.T.H..Aku kena pergi perkhemahan Pengakap..Atau sama erti Perkhemahan Badan Uniform..Memang aku rasa erghh!!kenapa aku kena pergi nie??
(Entry kali nie berbentuk dairy..Nama pun ‘Ini Buku Dairy Cik Leyla..^___^’)

Jawapannya pada mulanya hanya semata mata nak dapatkan markah yang baik untuk kokurikulum..nak tak nak bayar je la Rm70 tu..Bila sampai sana..Wow!!Amazing..boleh tahan..Sampai kaki aku macam nak lumpuh duduk dalam dewan untuk dengar ceramah..
Apa yang aku dapat??Banyak benda..Malam 23/09/2011 tu..Lepas makan.. ceramah dengan Mufti N9..Perghh!Boleh tahan..sebab orangnya memang kelakar pun..Lepas tu..pengenalan pengakap..Moto pengakap ialah ‘Berkhidmat’..!!Aku masih tak ade feel..Orang tu tanya..kenapa datang sini..??jawapan aku “Ini semua sebab Pengakap!!”

Malam tu..Perghh!!tetiba nak demam pulak..Selsema..Memang tak boleh bla..Dah la kesejukan tahap cipanzi..alternatif yang boleh dilaksanakan..Peluk Amira..Haha~Angin memang sepoi sepoi terlebih bahasa..!!Khemah aku dah la tak boleh tutup..sebab zip rosak..Then,,Anjing pulak buat hal..Bising memekak..Alih alih pukul 2 baru dapat tido..

Pagi pagi tu..Dalam pukul 5.30 pagi macam tu..Pergi mandi..Perghh!!Menggigil habis..!!Siap siap..Ada senaman areobik(watlek je kalau salah..hihi)..Sarapan pagi..tukar baju pengakap..Ada aktiviti sampai tengah hari..Tukar baju lagi..Masa aktiviti ceramah dijalankan..Rekrut A.K.A Fatihah Zaaba kata.. “Siapa punya khemah kena selongkar dengan Monyet”Shit!!Khemah den!!Dan kenapa monyet2 tu sabotaj barang barang aku jerrr??Abih bersepai barang barang aku..Tak boleh bla..Vaseline aku kena ambik..Aku tahu la benda tu sedap.. tapi,,jangan la hadiahkan aku hanya penutup dia jer..Sedih tau..Dah bibir aku macam mayat dah lama mati jer…huhu~Baju baju kotor aku habis kena selongkar..Memang sumpah seranah beruk A.K.A Monyet A.K.A kera tu kan!! Aku pergi Kutip balik.. dan cepat cepat Pergi dewan balik..Petang tu..Ada aktiviti omega..Ha,,Yang nie seronok..!!Panjat dari atas turun ke bawah pakai tali..sesiapa yang pernah pergi PLKN tu tahu la macam mana mainan nie kan..Lepas tu,,diorang ada ajar..Macam mana nak ikat tali..Nie yang wa nak kata..Wa hate damn so much dekat pengakap sebab dia ada ajar ikat tali..Tapi..Kalau fokus dan dapat buat seronok oh!!Aku dapat buat 2 ikatan je..ok la tu!!hihi~

geng satu khemah!!
saya nak kurus macam dia!!
Senja senja macam tu..Aku dah mandi..Ekhem,,Mesej Rahman..ajak pergi Dewan..Dia setuju..Aku lepak dengan dia..Banyak yang kteorang bualkan..Nanti..Aku buat entry untuk dia jerr ok..Oh!!ye..Pes time kot..Aku pergi Perkhemahan telefon aku ada line..Tabik 3 jari lah..haha~
Masa nie la..Terbongkarnya satu rahsia..Rahsia buat aku happy terus menangis..Ceh!!nak cerita pun Maleh..Tu la..Omak den kabar..Kalau senja senja jangan merayau..kan dah terguris hati..Nak tahu IM Fb aku..haha(poyo)!!

Malam tu..Aku cuba buat diri aku Segembira seperti selalu..Biar orang Nampak aku gembira..asal diorang tak tahu apa yang aku rasa..Aku cuba meriuhkan suasana..Walaupun ramai yang haters dengar suara aku..who’s Care??haha
Ada malam kebudayaan..Aku menyanyi..Lontarkan suara keresahan aku..!!lopeh tu,,Ada la acara tepuk tepuk tangan Like budak budak..Biasa la tu..Nama pun pengakap..!!Yang nie tak boleh bla..Ada lagu tu..then,,kitaorang menari..Sweet ouch!!Lepas je Malam kebudayaan..Ada lagi ceramah..Adoi…!!mata wa,,sudah ngantuk tahap stim habis dah ha…Tapi..best la ceramah ceramah yang diorang bagi..Tak advance sangat la perkhemahan kali nie..banyak ceramah berbanding aktiviti lasak..Kalau dulu ada Jungle Tracking..best sgt..!!
|
|
|
V

Video dia:Layan sambil menari~

Lepas je ceramah tu..Aku baca doa terus tidur..siap mimpi Shamsul Yusuf buat pengambaran evolusi KL drift dah rasanya..rupa rupanya,,jalan Bukit Putus jadi tempat racer Drift secara Halal..dengar dengar jam berbunyi dah pukul 5.20 pagi..heyh!!ngantuknya..Aku tidur sampai pukul 6..Makkkkkkkkkkk!!!dah lambat..Lari pergi tandas..gosok gigi..cuci muka tanpa mandi pagi..haha(Nasib la sape sape yang terbau attcumm tu)hihi
Ada senaman Areobik..Lepas je senaman tu..Semua lari pergi mandi..memang malu oh!!sesuatu dah berlaku dalam tandas..haha(kumutha..Diam!!Rahsia perempuan)..Lepas mandi..Pakai baru pengakap..Duduk dewan..masa nie la ‘Ice breaking’..Sepatutnya,,Malam tu dalam pukul 3 pagi kitaorang kena duduk sorang sorang dalam gelap..tapi tak jadi..sebab jurulatih tu tidur mati..then,,Bagi alasan..Malam semalam tak sesuai kalau aktiviti tu diteruskan..haha..Lawak jerr!!

Lepas je ice breaking…Kitaorang pun dapat pangkat K.E.L.A.N.A dalam pengakap..Kemas kemas barang..stand By untuk B.A.L.I.K..~

Sekian~
Dear diary:
Leyla~




he my heroes!!!

nie masa bila saya tak tahu..haha

saya anak ayah..ada rupa tak??hihi
masa dpt Prof..

Assalammualaikum..Entry kali ini saya,Lailatul Badriah Binti Mohamad selaku Anakanda kepada Mohamad Bin Abd.Wahab ingin menceritakan serba sedikit tentang ayahanda tercinta..
Blogger dan Silent Reader please pay your attention..!!

Sebelum itu,,Adakah kita mengenali ayahanda kita??Jawapan yang saya berikan ialah TIDAK!!Ramai yang tidak mengenali siapa ayahnya yang sebenar..Mungkin ramai remaja sekarang tidak ambil peduli berkaitan salasilah orang yang paling dekat dengan kita..Yang perempuan heboh nak berkenalan dengan lelaki,Yang lelaki suka sangat nak berkenalan dengan perempuan..Sudah menjadi adat betul??Haha..Oleh itu,,untuk mengenali siapa ayah saya..saya  pun buat beberapa research berkaitan dengan ayah saya..

Nama Ayah saya ialah Mohamad Bin Abdul Wahab..Ayah lahir pada 17/04/1954..Kini usianya sudah memasuki warga emas yang palingg handsome..(kira sendiri kalau nak tahu..)hihi..Beliau lahir di Kampung Simpai,Gunung Pasir,Seri Menanti,Negeri Sembilan..Kalau dah orang Negeri Sembilan sukunya sudah semestinya ada iaitu ‘Tiga Batu’(buka kamus Adat perpatih)..

Dalam Pelajaran..
Darjah 1(1961) dan 2(1962):Bersekolah di SK.Gunung Pasir..Semasa ini Ayah duduk dengan Neneknya iaitu Nenek Salamah..Atuk bekerja sebagai Juru Ukur..
Darjah 3(1963):Bersekolah di SK.Kampung Batu(dalam cerita KUM KUM)..Mula Tahun ini..Ayah mula duduk di Kuala Lumpur..kalau tak silap di Kampung Keramat..Dan bertukar sekolah..
Darjah 3(1963)- darjah 6(1966):SK.Jln Pasar 2..Masa ini Ayah duduk dengan Emaknya..Iaitu(Uwan Mariam)..

Masuk saja Tingkatan 1(1967) sehingga tingkatan 5(1971):Bersekolah di SMK.Amiddudin Baki di Kuala Lumpur..Antara sekolah cemerlang pada masa ini..Bak kata Ayah.. “Jangan Harap Boleh masuk sekolah ini kalau UPSR atau PMR bawah 6A”..Ayah memang suka Mathematic..itu yang saya tahu..!!Zaman Remaja,Beliau duduk dengan kakaknya,,Iaitu Arwah Mak lang A.K.A Fatimah..Apa yang saya tahu..Ayah seorang jaguh di gelanggang silat..Ayah main silat dari tahun 1969-1974..

Zaman Bekerja:
Semasa Umur Ayah 18 tahun(1972):Ayah bekerja sementara sebagai pembantu pejabat A.K.A Kerani A.K.A Ofis Boy..Gaji masa tu hanya Rm 180-Rm200..Cuba bayangkan..Kalau masa ini gaji hanya banyak itu??
Pada Mulanya..Ayah  hendak menyambung pelajarannya di LPIK..Iaitu Maktab Perguruan dalam Bidang Seni Lukis dan Bahasa..Masa Ayah bercakap bidang yang diambilnya ini..saya sungguh terkejut dan mula terfikir.. ‘oh!!patut lah..masa saya darjah 3, ayah  hantar saya ke kelas Lukis..’Terkejut umpama beruk Ayah pandai lukis…hahahahaha~
Tetapi..ayah tak teruskan pelajarannya..saya sendiri tidak tahu kenapa..nanti saya tanya ye..hee~

Tahun 1974-1979:Ayah bekerja sebagai PosMan di Pejabat Pos Malaysia..Yang seronoknya..Kalau ajak Ayah berjalan..mesti tak pernah sesat..see,,Posman la kata kan..Gaji hanya Rm180..Pada Tahun 1974..Ayah berkahwin dengan ibu..Hamidah Binti Abdul Malek.
Tahun 1979:Ayah berhenti bekerja sebagai posMan dan tukar kerja kepada kerani di Felda Sendayan sehingga 1984..Gaji masa ini..Banyak sedikit berbanding tahun sebelumnya..iaitu Rm380..
Tahun 1984:Ayah masuk ‘Rancangan Felda Sendayan’ sehingga 1995 dan menjadi peneroka Felda..Tahun 1995-1996 Ayah  buat Zhulian(Barang kemas Tiruan)Masa 1986..Ekonomi keluarga kami(masa tu saya pun tak lahir lagi)tersangat lah teruk..Lagi lagi masalah ekonomi Negara Malaysia merudum..Bak kata Ayah.. “Masa ini masa yang sangat perit dalam kehidupannya..Menetap di Felda Sendayan.”.

Tahun 1996:Kami sekeluarga berpindah ke Rasah,Seremban..Ayah mencari peluang perniagaan tanpa modal yang tinggi dan risiko yang kecil dengan usaha yang minima..jadi,,Ayah Mula belajar di Open international falculty university science of colour Untuk Diploma..
Usia Tidak mematahkan semangatnya untuk belajar sesuatu dalam kehidupannya..
Ayah bukak Pusat Rawatan dekat Rasah..Ada lagi bangunan tu berdiri tegak dekat situ..

1997:Kami sekeluarga pindah lagi..Menetap di Port Dickson selama 10 tahun..Ayah mula jadi pengamal perubatan alternative..
2004:Ayah melanjutkan pelajaran kepada degree.. dan mendapat gelaran doktor (MD.(CVT))..
Ayah Kata: “Kerjaya yang paling tertinggi darjatnya adalah perawat.Perawat adalah Salah satu bidang yang sesuai untuk diceburi..Perawat yang baik adalah manusia yang mampu merawat diri sendiri sebelum merawat orang lain”
Dalam Masa yang sama..Ayah terus melanjutkan pelajaran ke peringkat Master..
2005:Ibu meninggal..Semangat ayah sedikit menurun kerana tulang belakangnya pergi menghadap ilahi..
Walau bagaimanapun,,pada tahun 2009:Ayah teruskan lagi belajar ke peringkat Ph.D dan mendapat Gelaran Prof..Ayah kata..Tahun ini adalah tahun kegemilangannya..Betuahnya,,jadi Ayah kan..
2011:Kini,,Ayah melanjutkan pelajarannya dalam bidang HDA(hydrotherapy Ais)Ph.D Lanjutan..
Pusat Rawatan ayah..Pada mulanya di Rasah menjadi titik pemulaan..bersambung dirumah Port Dickson bersambung lagi di bangunan di sebelah Pasar Port Dickson..Di Bangunan Mara Bt.4 PD,Bangunan Plaza Mara  di Seremban..Dan kini di Cheras..

Ayah kata:
“Pengalaman banyak mengajar dia dalam kehidupan..”
“Kita mesti ada ilmu untuk berjaya”

Kepada Ayah:Terima Kasih kerana sudi berkenalan dengan anakmu ini..(alahai,,skemanya)..Terima Kasih juga sebab sudi cerita salasilah tentang diri ayah..!!

Now,,Aku rasa semangat dan motivasi diri aku semakin bertambah..Well,,Aku rasa feel nak belajar tu hilang..tu sebab aku buat benda nie..up sikit semangat nak belajar tu ek??Hopefully!!

JANGAN MENGALAH SEBELUM REBAH YA LAILATUL BADRIAH BINTI MOHAMAD..!!
Sekian~
Anakanda tercinta:
Leyla~

Semua ini salah saya!!


Assalammualaikum..Hari nie..entry sedih(sedih untuk aku) + gembira(gembira untuk kau)..!!
About my feeling to one buddy..Hari tu aku ada story dalam blog aku nie..( Klik Disini)Yes,,Aku dah tahu..dan aku sudah ada jawapan untuk perasaan aku itu..Tetapi..Aku rasa sedih sangat bila aku di ‘Reject’ dan dibuang seperti sampah..How dare you,Man??haha~Perasaan aku masa tu!!

Mula mula that’s boy ‘ok jer’..Kata tak kesah..pahtu tetiba je dia tukar fikiran dan mesej aku macam gini..
“Wey,aku rasakan mungkin kita xyah msj lagi la..arini last tau..nnti ak tkut perasaan ko kt ak xilang2 lak..ok la ak nk bajet mcm bf yg nk minta clash ngan awek dia tau tpi awek dia fhm(Now,,Aku faham) sbb dia tau bf dia dh xsuka(you never like me,right??) lagi dgn dia..dua2 setuju dan trima dgn baik..selamat tinggal syg ku laila.”
Bila aku dapat jerr mesej nie..perhh!!Aku dah lama ta menangis weh..tetiba je dia buat macam nie dan aku mula terfikir.. “Mcm tu sekali kau buat ak mus..kejam gle kau nie..ok,,fine!!ak akn buang perasaan ak kat kau..tp bkn kot as a bestbuddy kau dah ta nk mcg ak??KALAU KAU TA SUKA AK PUN TAK PAYAH MCM NIE LA WEI…!!Kau buat ak lg sedih wei ble bestbuddy ak bt ak mcm nie..ak thu siapa ak..”..Dan “Mus,,ak ngaku..ak over..tp..bg ak..cara kau buat ak seolah olah ak kertas jd sampah goal dlm basket..thanks buat ak sedih”(mesej yang aku reply balik)Mungkin masa tu aku marah,,kecewa dan geram..Thinking positive la de…Dia tak nak mesej kau sebab kredit dia dah banyak ditelan dengan ayat ayat gila kau..Kau tengok sendiri la kredit kau RM5 untuk sehari..Gila tak gila..haha

Aku tak sangka langsung yang dia hanya main main.. “tgk ak dh brjaya wt ko menyampah dgn ak..skang dh xde kan perasaan tu lagikan..jujur dgn ak..mmg pahit utk ditelan tpi tu saja ubatnya”Yes!!Memang pahit weh!!Masa kau telefon aku tu..Kau dengar suara aku??Dengar kan??Happy je..tapi aku sedang buat apa masa tu,kau fikir la sendiri..??Apa yang aku boleh kata kan..Ak ok sambil tergelak!!Pandai aku sembunyikan perasaan aku..!!

Tetapi itu hari tu..Hari nie..i’m Fine..Aku dah selalu kena macam nie..Aku hanya meluahkan perasaan bukan nak couple pun..!!Aku baru je faham..Kenapa Aku bodoh sangat pergi luahkan??Kau tak selesa bila ramai yang usik usik kau..Bila aku renung muka kau balik..Aku dapat satu pengertian..Bahawasanya,,Kau tak nak aku ada perasaan dekat kau..sebab kau rasa bersalah..sebab kau tak dapat balas luahan hati aku..dan tak nak aku terkandas dalam pelajaran kan(see,,Perasan lah kau Lailatul!!)

INI UNTUK KAU:Perhaps,,we can still be BestBUddy..Aku tak perlu mengharap apa apa dari kau..Cuma..Aku tahu..sukar untuk aku buang perasaan aku dekat kau..Kalau kau tak boleh terima aku,,kau jangan mainkan perasaan aku..that means..Kau tak hargai apa yang aku rasa..Untuk Kau..aku akan buang sedikit demi sedikit perasaan tu..Tapi,,janji dengan aku jangan sesekali kau paksa aku buang terus apa yang aku rasa dengan cara buat aku menyampah..dalam kamus hidup aku,,Kalau aku dah suka kat seseorang..orang tu buat aku menyampah macam mana pun aku tetap akan suka..so,,don’t do like that..biarkan je perasaan itu hilang dengan sendiri…That’s All..!!

Nasihat untuk Diri sendiri:Gurl,,you should be move on..don’t stay with this situation..Kalau dia dah tak nak kawan dengan kau sebab kau ada perasaan dekat dia..Jauhkan diri kau..Mungkin itu buat orang yang kau sayang happy..Tapi kalau dia masih mahu berkawan dengan kau..Maknanya,,Dia sebenarnya nak suruh kau buang perasaan kau kat dia sebab dia tak nak kau terhanyut dan alpha dalam pelajaran!!(kawan mcmgini adalah kawan yang terbaik,Ok!)Thinking positive dear!!
Sekian~
Honestly:
Leyla~
 *Dear,,Blogger and silent reader..Maaf..Saya tidak dapat memberitahu siapa si dia yang sebenarnya..Harap maklum!!Bagi rakan2..Jangan fikir itu dia..dan dia itu..jangan prasangka lebih lebih..ini untuk kebaikan kami berdua..!!

just say something!!saya puas hati!!


Assalammualaikum,,Hai peeps…Entah kenapa aku rasa gembira bebenar hari ini..semalam syahdu sangat..Well,,ramai pulak salah faham dengan aku kan..Tapi tak apa… “Wahai,,Rakyat jelata..Beta sudah mengampunkan prihal semalam..”Entry kali nie aku nak  share dengan Blogger tak pun silent reader aku pasal  -Apabila kita dah meluahkan perasaan kita dekat seseorang,Apa yang kita rasa??-Entry kali nie sambungan dar Entry –perasaan itu datang tanpa dijemput

Hm,,Baiklah..Aku dah luahkan apa yang aku rasa..Rasanya,,Aku sungguh lega walaupun Si Dia tolak aku..Hurm,,Biasa lettu..Aku selalu rendah diri kalau dah di TOLAK.. “It’s ok,boy..i just wanna tell u what i’m feel to u..But I don’t think I want couple with u dalam masa sekarang..!!(keluar dah English Bangla aku kan)Taram je la!!

Mesti korang korang rasa aku gila…sebab luahkan perasaan..Seolah olah jatuh martabat tak pun jatuh imej sebagai perempuan..Ish!!i don’t think so.. “Hai,,gurl..apa yang kita nak kita mesti usaha,right?”Thankz dekat Rahman Siregar sebab bagi aku idea nak buat semua nie..Aku rasa aku tak de la malu sangat sebab aku luah dalam Facebook jer…Lain lah dengan Azmi Naquib dulu…!!Bertentang mata…memang kelu,,kaku,,mengigil lutut aku..(Kelakar la ingat benda tu..)

Cerita dia macam nie..Dalam satu malam yang hening(semalam lettu),,Aku duduk menghadap Mr.Acer aku dalam bilik..Tak lain tak bukan bukak fb..online tak ingat dunia..tetiba bunyi ‘IM’..Si Dia tanya pasal dunia blog nie..Aku pun jawab seolah olah macam pro sanad..Well,,Nak jadi pengodam terhebat mesti banyak tahu pasal komputerkan..haha(gurau jer)
Entah macam mana tertukar topik..Hai,,Macam tak kenal je saia nie..suka tukar topikkan..then,,Entah macam mana untuk ke sekian kalinya aku pun taip macam nie..
Aku: “dah ok..lg2 chat en kau nie kan...haha..yg pastikan..thankz la sebb story pasal diri kau..ta yah la aku nak tye kau lagikan...bestnya jd kau..”
Si Dia: “apa yg best nyer..dh jatuh la..hmm..ak nk tanya sket bleh x?”
Aku: “boleh..tye je..”
Si Dia: “hmm..ko open kan”
Aku: “ ye..of coz..haha”
Si Dia: “betul ke ko suka ak?”
Aku: “ betul la wei..aku suka kau nie....haha..tp aku tak mngharap apa2...tepuk sebelah tgn tu skit...tp tepuk seblh tgn tu la yg buat aku se-mag-gat nak blaja..”
Si Dia: “kalo btul la ko suka ak(ish ko nie,perasan je lebih mus)..sori tau sbb ak mmg xleh nk bercinta tau..tpi kita bleh jadi kawan baik la”(Sedihnya larh..Kte sambung lagi eh perbualan kitaorang tu)
Aku: “aku tahu sebb dia wei..it's ok...sebb tu aku tak harap apa2...thankz bg aku jwpn...tak yah aku nak tye2 lagi kan..tp serius aku malu...hahaha”
Si Dia: “ak lagi malu tau..first time ak tnya org mcmtu..dan2 lps tu ak yg perasan lebih..lagi la malu”
Aku:   “haha...tak pe... aku tahu siapa aku wei..it's ok sekali lagi..”
Si Dia: “ ak benci la ko ckp mcm tu..bleh x jgn ckp mcmtu lgi”
Aku: “asal pulak??betul la wei..sepatutnya aku sedar...”
Si Dia: “sbb ko mcm xsyukur dgn diri ko..skang kita nk jdi kawan baik..cuba ko cer kat ak apa yg sbnarnya nie smpai ko suka ckp mcm tu?”
Aku: “kau tahukan aku suka kat Azmi Naquib tu...aku terpaksa buang jauh2 perasaan aku yg aku pendam selama 5 tahun lepas..start awal ting 1..dia seorg perfect wei..mcm kau..bila aku tgok kau..ak nmpak kesamaan korang...”
Si Dia:  “ak x perfect ok..”
Aku: “ tah la...aku berdoa la kan..satu hari nnti lepas je dia blik dr uk..dia akan jd doktor yg dia ckp dgn aku dlu..iaitu doktor mental untuk rawat otak aku...supaya aku bley lupakan dia terus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tp masalah eh..dia g uk ambil finance..ekonomi..mcmne lak nak jd doktor ye dak??haha”
Si Dia:  “so knape ko x kapel dgn dier lagi?”
Aku: “tak perlu..aku tak perfect...mcm dia NAK??fool me right???”
Si Dia: “kat blog ko ckp dh terus terang kat dier..kalo xsilap ak la”
Aku: “ye..aku dah terus terang..tapi...kan aku ckp..dia tak nak...sebb aku tak ada mcm ciri2 yg dia nak..mungkin kau pun mcm tu..tak apa...it's ok!!”
Si Dia: “wey ko jgn sama kan ak dgn dier..ak biar je ko..tpi sbb ak risau..ak risau ak jdi org macam nie.. KLIK DISINI
Aku: “ ok..aku dah bca..hm,,,tak apa...aku doakan kau akan dpt ustazah yang kau ckp kat aku tu....”
Si Dia: “wey sori tau..tapi kita bleh jadi kawan baik kan..hmm..kalo mcm tu ak nk ko baca artikel2 ni kalo ko rasa sedih la..KLIK DISINI
Aku: “hm,,,terima kasih sebb sedar kan aku...”
Si Dia: “ memandangkan kita dh jadi kwn baik(kalo ko anggap macam tu la) ko diminta untuk share kan jer msalah ko ngan ak tpi mslah2 kaum hawa jgn lak ko nk share ngan ak tu mmg ak xleh nk tlg la..hehehe kalo bleh tlg ak tlg tau”

Dah panjang na dah nie…Yang Akhir sekali…
Aku: “ok..Mus,,thanks sebb,Aku byk belajar dr kau hari nie..kedua..thanks sebb sudi tido lewat tman org gle nie..ketiga..lupakan cte pasal AN tu...keempat thanks terima family request aku..lau kau tgok kat stu..bpe kerat je family sebenar..yg lain bestties aku..kelima..thankz tak terima aku....Penting sebenarnya tu...aku tahu kau pemalu..then,,,tak mahu la gosip keluar ye dak..keenam...kau pun if ad pape hal..cte je kat aku...ketujuh...selamat malam....have a nice dream..assalammualaikum!!”
Si Dia: “yg penting sbnarnya ko lyk dpt bf yg lagi baik dri AN yg poyo tu n ak yg loser nie..sbb ko ikhlas”

Thankz dekat Ervieena Sharmilla sebab bagi aku ayat nie.. “Lailatul Badriah Binti Mohamad cinta terbit tnpa ada rase kekayaan,paras rupa atau kebijaksanaan.. jika si dia jodoh kau..pasti allah akn satukn kowg... btw kau msti beranikn diri....jgn give up ok.......
 Cukuplah..Sekadar apa gambaran perasaan aku setakat ini..
Lepas nie..Apa yang aku harapkan ialah Aku tak nak terpengaruh dengan cintan cintun nie..Aku nak fokus kat study aku,dekat cita cita aku…!!

Today,,My Life  Begins..Thankz Jugak kat si Dia…sebab bagi aku jawapan!!’
*Si Dia masih menjadi Rahsia sulit kerajaan…

Sekian~
yang terkandas:
Leyla~